Bjelovar
 • Bilogora-Bjelovar

 • Erfahren Sie mehr über die Region Bilogora oder die Stadt Bjelovar die sich im südlichen Teil von Bilogora befindet und ihre Jahrhundert alte Tradition in der Herstellung von Milch und Käse oder über die glorreiche Handball Geschichte.
  Daruvar
 • Daruvar-Papuk

 • Das Gebiet von Daruvar hat schon den alten Römern als ein Ort zum ausruhen von Körper und Seele gedient. Mit Hilfe von warmen Bädern, Mineralschlamm, Massagen und Spaziergängen werden Sie sich wieder wie in früheren, besseren, Zeiten fühlen.
  Čazma
 • Moslavina-Čazma

 • Čazma ist einer der ältesten Städte in Kroatien. Čazma wird in den Büchern schon 1094. erwähnt. Damals gab der ungarische König Ladislaus Čazma dem Bischof von Zagreb seinen Besitz damit er das Bistum Zagreb gründen kann.
  Grubišno Polje
 • Grubišno Polje

 • Grubišno Polje ist an den südwestlichen Ausläufern von Bilogora positioniert. Das Gebiet der Stadt umfasst eine Fläche von 269 km2 und ist somit die größte Selbstverwaltungseinheit der Gespanschaft Bjelovar-Bilogora.
  Garešnica
 • Nördliche Moslavina - Garešnica

 • Garešnica befindet sich an den östlichen Hängen von Moslavina und gehört geografisch zu Moslavina.

  Berek Dežanovac Đulovac Hercegovac Ivanska Kapela Končanica Nova Rača
  Rovišće Severin Sirač Šandrovac Štefanje Velika Pisanica Velika Trnovitica Veliki Grđevac
  County map
  Interaktive Karte der Kultur, Unterkunft, touristische Angebot und Straßen in Bjelovar-Bilogora.
  Veliko Trojstvo Zrinski Topolovac Garić grad Podgarić


  ›› Pitomi krajolici, srdačni ljudi

  Bjelovarsko-bilogorska županija vjerojatno je jedina hrvatska županija u koju se ulazi iz dvostruko više smjerova negoli je strana svijeta, što nedvojbeno kazuje o otvorenosti, širokogrudnosti i gostoljubivosti njenih ljudi.

  Za dolazak i boravak imate mnogo više razloga od modrog neba, žutih polja i zelenih livada, plavih ribnjaka, vinograda, voćnjaka i zdravih, prirodnih šuma. A izgubite li se kojim slučajem, što je uz odličnu prometnu povezanost gotovo nemoguće, svatko, koga usput sretnete, rado će vam pokazati put. To su razlozi što je Hrvatska turistička zajednica u nekoliko navrata dodijelila priznanja Zeleni cvijet za vrhunsku uređenost naših gradova, trgova, parkova i okućnica.

  Odmorom u pokretu do zdravlja

  Ne okrjepljuju ovdje samo čistoća i mir. Daruvarsko je područje još starim Rimljanima liječilo i tijelo i dušu. Uz tople kupke, mineralno blato, masaže i lagane šetnje bit ćete opet kao u najbolja vremena. Čekaju vas blaga i ugodna klima, čak i zimi, staze za planinarenje, vožnja brdskim biciklom ili, ako vam je draže, konjem. Poželite li društvo ptica ili pogled odozgo, zrakoplovni klubovi ili škole letenja motornim zmajem, pružit će vam vrhunski užitak.

  U lovu i ribolovu

  Bjelovarsko-bilogorska županija raj je za lovce i ribolovce zbog krupne i sitne divljači i bogatstva ribljih vrsta, te vrsnih lovačkih specijaliteta koje na proplancima ili u lovačkim domovima pripremaju prokušani majstori kuhinje. Lovci ovoga kraja uzgajaju divljač do visoke trofejne vrijednosti, na ponos bogatoj hrvatskoj tradiciji.

  U županiju su utkani mnogi ribnjaci s raznovrsnom ribom, a čistoća rijeka Česme, Velike, Ilove ili pak Toplice česta su odredišta ribolovaca. Ribarske kućice s mogućnošću noćenja i rekreacijski centri sa svojim specijalitetima omogućit će vam puno uživanje slobodnog vremena.

  Mirisi davnina - domaća kuhinja

  Zastanete li u nekom od naših mjesta, umorni, gladni i žedni, znajte da je u njima sve više ugodnih hotela, restorana, pivnica, kafića. U njima, naravno, možete naći sve što vam srce poželi. No, vi zatražite ono što su jeli naši stari. Ovo je kraj gdje se odvajkada kvalitetno jelo i pilo. Ma gdje stigli, naši će vam ljudi pokazati da im je gostoljubivost u srcu. Teško je odoljeti seoskom pladnju na kojemu je od jutra do večeri baš sve za gurmanske užitke: od sira, vrhnja i domaćeg kruha, kojim započinjete jutro, preko podnevnih pečenki i zeljanice do večernjeg gulaša od divljači,uz domaću rakiju raznih vrsta, našega piva i vina. U svojoj naprtnjači za izlet možete ponijeti izbor od dvadesetak vrsta sireva, raznovrsnih salama, keksa, jaja, i drugih proizvoda tvrtki s područja naše županije.
  Bjelovarsko polje
  Dokazi postojanja i trajanja

  Ulazite li u našu županiju ili izlazite, morate proći jednim od pet naših gradova - Bjelovarom, Čazmom, Daruvarom, Garešnicom i Grubišnim Poljem ili proći većinom od devetnaest općina, koliko ih je na ovom području. To su pitoreskna mjestašca raštrkana po blagim brežuljcima Bilogore, Moslavine i Slavonije, svako sa svojim ljepotama i očuvanim pričama o prošlosti, koje u nekih sežu i u vrijeme prije rimskoga doba. U muzejima i crkvama čuvamo dragocjeno blago - dokaze postojanja, trajanja i čuvanja života na ovome području.

  Raskoš prošlosti za radost sadašnjosti

  Prolazite li ovim krajem, svaki vas put dovodi u Bjelovar koji se jednom godišnje spomene svoga iskona sada već poznatom Terezijanom. Dođite i vi, jer se toga dana carica i kraljica Marija Terezija sjeti grada koji je sama zamislila pa cijelo poslijepodne i večer provede u društvu gradonačelnika, župana i građana, nastojeći u tom veselom društvu dokučiti je li u svome naumu uspjela ili nije. Odlučila još nije - možda dogodine!

  Govedo - blâgo, kako mu narod oduvijek govori, bilo je znak blagostanja i ponosa. Tome u prilog svjedoči Međunarodni stočarski sajam, događaj bogat najboljim grlima što okuplja ljude iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država. Radost i zadovoljstvo ubranom ljetinom osobito su slikovito iskazani u tradicionalnim žetvenim svečanostima Čeha u daruvarskom kraju (Dožinky).

  Bogata tradicija vjerskih svečanosti duboka je veza s našim iskonima. Rado će vas ugostiti i druge kulturno zabavne i športske manifestacije: Smotra pučkog teatra, festival Djeca, radost, pjesma, ribiči i lovci ionako uvijek nešto pripremaju, međunarodni supermaraton Zagreb-Čazma, motokros u Podgariću i brojne športske priredbe. Uostalom, nije li ovdje i kolijevka rukometa!  • Aus dem Angebot